Η Αλίαρτος

Η Αλίαρτος είναι κωμόπολη του νομού Βοιωτίας και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού, σε απόσταση 23 χλμ. νότια της Λιβαδειάς και έχει έκταση 148.355 στρέμματα και πληθυσμό άνω των 4.000 κατοίκων.

Στην Αλίαρτο βρίσκονταν τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις της αγγλικής Εταιρείας που αποξήρανε τη λίμνη της Kωπαΐδας. Τα γραφεία, όπως και οι κατοικίες του προσωπικού βρίσκονται μέσα σ’ ένα μεγάλο ανθοστόλιστο πάρκο, γνωστό ως “κήποι”. Από το 1953 η κωπαϊδική γη εξαγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και ήλθε στα χέρια των αγροτών.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, στην θέση της σημερινής Αλιάρτου υπήρχαν οι μικροί αγροτικοί οικισμοί Μούλκι και Κριμπάς. Το όνομα Αλίαρτος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον Δήμο που συστάθηκε στην περιοχή το 1835.

Η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν αγγλική εταιρεία για την αποξήρανσης της Κωπαΐδας, κατασκεύασε στην Αλίαρτο σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, μύλοι, στάβλοι, γραφεία, και αποθήκες. Η αποξήρανση της Κωπαΐδας, που ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της καλλιεργήσιμης γης και επιπλέον την εξάλειψη της ελονοσίας που ταλαιπωρούσε ιδιαίτερα την περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι των γειτονικών ορεινότερων χωριών να αρχίσουν να μετακινούνται προς την Αλίαρτο, με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της Αλιάρτου, που άρχισε να αποκτάει σταδιακά όψη κωμόπολης.